Når du har eksem kjennes det ut som en evig jakt på en magisk krem som kan fikse problemet. 

En ting som er ganske sikkert er at det ikke finnes noen magisk krem. Det er derfor lurere å starte med å finne ut av hva man burde eliminere av produkter og ingredienser, heller enn hva mer man skal tilføre.

Huden din går i sykluser, og fornyer seg selv hver 21. dag. Det burde derfor være mulig å løse problemet med eksem. 

Her er Naomi Whitfeld, grunnlegger av iKOU, sine beste råd for eksemutsatt hud.

Ting du burde avstå fra:

 • Flytende parafinbaserte produkter
 • Bading og dusjing i varmt vann
 • Kløe og klær som klør (som ull)
 • Parfymerte produkter
 • SLS i produkter
 • Stress
 • Kjemiske ingredienser i sminke
 • Matvarer som potensielt kan trigge en allergisk reaksjon (for mange er meieriprodukter en trigger)
 • Støv og mugg

Flytende parafin

En av de største bidragsyterne til eksem er produkter som inneholder flytende parafin. Ironisk nok inneholder majoriteten av eksembehandlende produkter på apoteket flytende parafin (et bi-produkt av petroleum). 

Mange produkter inneholder også parafin uten å informere om det på ingredienslistene (ved produkter der man ikke er pålagt å liste inaktive ingredienser)

Kortsiktig kan produkter med flytende parafin kjennes lindrende og fuktende, men i det lange løp kan de forhindre huden fra å produsere nye hudceller.

God fukt

Det viktigste du kan gjøre er å beskytte hudens naturlige oljer, og tilføre god fuktighet. 

Tilstander som eksem kommer ofte som følge av tap av naturlige oljer i huden. Dette er grunnen til at det kan forsvinne i noen dager, før det plutselig kan blusse opp igjen. 

Grunner til hvorfor hudens naturlige oljer er så viktige

 • Beskytter huden med fukt og vannbestandhet
 • Dreper bakterier og virus
 • Talgen vår skaper en beskyttende barriere mor miljøfaktorer som vind, støv og forurensing
 • Holder på vann i huden. Om du har tørr hud vil den også fort kunne bli dehydrert.

Hvorfor mister man naturlige oljer i huden

Varme dusjer og bad

Såper og kroppsvasker - selv de naturlige vil fjerne noen av dine naturlige oljer. Bruk derfor såpe kun på de områdene der det er nødvendig, som under armene. 

Hvilken rolle kan fuktighetskremer spille

Fuktighetskremen din vil erstatte de naturlige oljene i huden frem til kroppen klarer å komme i balanse igjen. I starten kan det derfor være nødvendig med en del fuktighetspåføring. Man kan også prøve å legge fuktighetskrem i lag for ekstra effekt. Påfør da et lag fuktighetskrem, vent i 5 minutter og påfør så et nytt lag.

Produkter som anbefales for deg med eksem

Begge iKOUs grunnleggere slet med eksem før de lanserte iKOU. De har dermed førstehånds erfaring med problemet, og har utviklet produkter som tar hensyn til dette. 

Dette er deres produktanbefalinger: 

De Stress Body Souffle

En tykk beskyttende pustende krem med trippel-smør blanding og helende eteriske oljer. 

Organic Italian Orange & Jojoba Body Buff

Bruk med forsiktighet 1-2 ganger i uken for å eksfoliere hudcellene og la oljene i produktet absorbere. Behandle kroppen som en helhet, ikke fokuser kun på de områdene som er påvirket. 

De-Stress Body Wash

Husk at såpe kun er laget for å rense kroppen etter behov. Det å dyptrense eksem er aldri svaret. Denne formelen derimot er perfekt for sensitiv hud.

Noen råd til slutt

Ikke klø

Om huden din klør - ikke klø. Når vi bruker negler til å klø huden med kan vi forårsake bakterieinfeksjoner eller soppinfeksjoner i huden. Det i tillegg til at vi også åpenbart fjerner hudens beskyttende lag. Prøv i stedet å trykke det kløende området med baksiden av hånden til det slutter å klø. Man kan lære barn også å bruke denne teknikken, som er bedre enn å bare fortelle dem at de ikke skal klø. 

Behandle huden som en helhet

Når du skal behandle eksem er det viktig å behandle huden som en helhet, ikke bare behandle det området som er påvirket. Når du smører på kremer som skal fukte og roe ned huden og musklene bør du påføre disse over alt, ikke bare lokalt. Det kan bidra til at huden blir mer balansert. 

Mat som hjelper på hud og helse

Tenk etter hva det er du spiser og hvordan. Eliminer prosessert mat fra dietten, drikk masse vann med eplesidereddik eller sitronjuice og tilfør mat som er rik på antioksidanter, som bær og grønnsaker. Nøtter er en fantastisk kilde til gode fettsyrer som er bra for huden. 

og til slutt: Ikke gi opp. Huden din kan bli helt bra!